DON’T STOP KEMP – SHRNUTÍ + ROZHOVORY

O píseckých jarních prázdninách jsme si pro hráče a hráčky napříč mládežnickými kategoriemi připravili florbalový kemp, na který jsme pozvali zajímavé osobnosti z florbalového prostředí, kteří měli vždy připravené tréninky na jednotlivé dny.

Ve středu za námi přijel superligový hráč Pepa Juha z týmu Acema Sparta Praha. Ve čtvrtek za námi zavítali kluci z pražského Tatranu Střešovice.  Michal Plecitý – šéftrenér akademie Řepy; Tomáš Jurco – brankář Tatranu Střešovice a juniorský mistr světa 2021; Martin Čermák – hráč Tatranu Střešovice a juniorský mistr světa 2021. S klukama z Tatranu byl i náš trenér Ondřej Štěpán, který v Tatranu vypomáhá s trénováním. Poslední den s námi strávil trenér Matěj Surák z týmu Gorily Plzeň.

Každý den začínal v osm hodin ráno, kdy byla pro hráče připravená snídaně. O hodinu na to první trénink. Oběd. Přednáška / video. Druhý trénink popř. třetí trénink a kemp jsme končili teambuildinovou akcí. Laser aréna, bowling (Sport Centrum Písek) a lezecká stěna (LezeTop)

Tímto bychom chtěli poděkovat základní škole Edvarda Beneše za možnost uspořádat kemp na její půdě. Kozlovně u Plechandy, že pro nás připravila každý den výborný oběd, zmiňovaným organizacím, kde jsme končili každý den kemp a samozřejmě externistům, kteří za námi zavítali.

Pepovi, Michalovi a Matějovi jsme položili pár otázek. Odpovědi na ně si můžete přečíst níže.

Jak se ti se skupinkou hráčů pracovalo?

Pepa Juha:
 S hráči se mi pracovalo úplně skvěle, jelikož to byla skupina hráčů, která se chtěla rozvíjet a posouvat a o to ta práce byla jednodušší.

Michal Plecitý: S hráči/dětmi se mi v Písku společně s kolegy pracovalo velmi dobře a to především díky jejich zaujetí pro činnost. Myšlenka celého kempu a především jeho obsahu mi příjde geniální zejména pro to, že si děti vyzkouší vedení jiných trenérů a hráčů hrajících na té nejvyšší tuzemské úrovni.

Matěj Surák: Abych řekl pravdu, když mně kontaktoval Hanzi, nebyl jsem úplně přesvědčený, zda jsem já tou správnou volbou, jelikož i my u nás rádi při skills kempech spolupracujeme raději se špičkovými hráči a málo kdy přímo s trenéry. Po několika nasbíraných zkušenostech ale zároveň vím, že málo který profi hráč umí své zkušenosti srozumitelně předat dále dětem. Skupinka mě velice překvapila, musím přiznat, že jsme si v mnoha nastavených pravidlech a například i komunikací s Hanzim velmi podobní, a tak mne děti braly až překvapivě dobře a pracovalo se mi s nimi na jedničku. Líbilo se mi propojení mladých i starších hráčů a to, jak se mezi sebou vzájemně znali a uměli spolu i přes velký věkový rozdíl vycházet.

Na co jste měli tréninky vyloženě zaměřené, a jak se to hráčům dařilo plnit?

Pepa Juha: Oba tréninkové bloky byly zaměřeny hlavně na střelbu tahem, protože to je něco v čem cítím, že můžu něco předávat. První trénink byl vyloženě zaměřený na skills, kde jsem začal trošku pomaleji, ale opravdu ty děti zvládaly tu dovednost líp a líp a na závěr tréninku jsme to proměnili do hry, takže za mě to hráči plnili úplně skvěle.

Michal Plecitý: Témata jsme měli stanovená dopředu s organizátory/trenéry píseckého oddílu, kterými pro náš den bylo “naznačování a matení soupeřů”. V praxi jsme si za pomoci zdejších trenérů vytvořili tři věkové skupiny hráčů a hráček, kterým jsme se věnovali především z pohledu rozvoje herního myšlení. Klukům a holkám jsme společně s kolegy vytvořili prostředí, které je nutilo pracovat s dovedností dle jejich pocitu a my jsme jim byli průvodci na jejich cestě v procesu učení.

Matěj Surák: Tématem byla zejména hra jeden na jednoho. Oba bloky byly hodně povídací a vysvětlovací. Za jeden den nestihnete tuto širokou škálu dovedností, kterou potřebujete při hře 1X1 probrat. Ukázali jsme si spíše na co se v tréninku zaměřit, jak k jednotlivým situacím přistupovat a jak na několika dovednostech dále pracovat. Měl jsem radost, jak se zapojili všichni přítomní trenéři a pomohli tak trénink udělat ještě kvalitnější. Kluci pak měli například možnost videorozboru od Matyho Reichla, což je podle mě super. Je vidět, že nám všeobecně v česku chybí přemýšlení o úplně základních prvcích tréninku a přístupu. V tréninku dělají trenéři často několik různých cvičení, a snaží se neustále vymýšlet něco nového, aby to děti bavilo. Pokud se ale dokážete s dětmi sladit na stejnou vlnu a naučíte je přemýšlet o jednotlivých situacích, můžete více pracovat na základech a dále je pilovat. 

Byla práce s našimi hráči jiná než si zvyklý ze svého klubu? 

Pepa Juha: Nevím, jestli to byla úplně jiná práce. Pro mě to bylo možná odlišné v tom, že jsem se musel ze začátku poznat s novými lidmi jak s trenéry, tak s dětmi, ale myslím si, že tento proces proběhl docela rychle, takže ten trénink potom nebyl úplně nějakým způsobem rozlišný, než od toho, jak jsem zvyklí ve Spartě, takže za mě ne. 

Michal Plecitý: Obecně je pro mne vždy výzvou zaujmout skupinku dětí, se kterou jsem doposud nepracoval. Na druhou stranu je snažší v rámci zájmových kempů (v tomto případě období jarních prázdnin) či kempů výběrových hráče oslovit a zaujmout, neboť jsou na kempu z veliké většiny z vlastního zájmu a emoční vazby k činnosti. V tomto ohledu jsem byl naprosto nadšený jak kluci a dívky (menší i větší ;-)) hltali vědomosti a poznatky a maximálně jim věnovali pozornost v tréninkovém procesu.

Matěj Surák: Jak už jsem říkal, jako kluby máme hodně podobného, na dost věcech se s koučema od Vás shodneme a od toho se pak odvíjí i atmosféra mezi námi a mládeží. Takže práce byla téměř totožná jako u nás. Na tréninku jsem se tak cítil hned od začátku dobře.

Byl kemp něčím přínosným i pro tebe? 

Pepa Juha: Jsem strašně rád, že jsem poznal nové děti, nové trenéry i nové prostředí a to, jak to funguje někde jinde a byl jsem hrozně moc rád, že jsem mohl předat svůj um a vědomosti z mého prostředí. Za mě to byla skvělá a přínosná akce. 

Michal Plecitý: Otázka, za kterou jsem upřímně rád, že padla. Sám totiž propaguji, že z každé denní situace je člověk schopen se ponaučit či se osvěžit a inspirovat se. V tomto ohledu pro mne bylo klíčové nejen setkání s kolegy trenéry z Písku, ale především program, jakým ho trenéři vyplnili. Dokázali v každém dni zaujmout děti osobností (hráčem/trenérem), který jim odhalil kousek ze svého umu a vnímání florbalu ve své jedinečné cestě. V neposlední řadě musím zmínit, že mne vždy bude bavit možnost sdílení zpětné vazby a výměny pohledů na tu či onu konkrétní oblast v naší práci, což v případě času stráveného s píseckými jednoznačně bylo. 

Matěj Surák: S Hanzim i Matym jsme během dne probrali nespočet témat a klidně bych zde strávil ještě minimálně den. Každý klub i tým tíží vždy část společných problémů a část rozdílných a vždy, když si o tom otevřeně můžete s někým pokecat, přinese to spoustu inspirace oběma stranám. Navíc pro Vás ještě chystáme jedno překvapení, o kterém už se brzy dozvíte.

Na kempu byl celou dobu přítomný i šéftrenér klubu Michal Hanzlík, kterému jsme položili také pár otázek.

Ahoj Michale. Jak hodnotíš z pozice šéftrenéra celou akci?
Akci hodnotím kladně. Myslím si, že organizačně se vše povedlo a troufám si říct, že pro vnímavé hráče byl kemp velmi přínosný. S externími trenéry byla výborná domluva a vše měli skvěle připravené na základě naší domluvy. Zatím máme i pozitivní ohlasy od hráčů a rodičů, takže už nyní můžu potvrdit, že to byl pilotní kemp a další (ještě lepší) určitě budou následovat. Důležité je také zmínit, že jsem spokojený s tím jak pracovali hráči a hráčky na kempu. Chtěli se zlepšovat a něco nového se naučit a to je pro nás důležité. Navíc byl široký průřez kategoriemi a opět jsme více propojili naše členy. 

Je něco, co bys příště na kempu zavedl nebo bys udělal jinak?
Je třeba si akci vždy vyhodnotit a zkoušet každou akci stále zlepšovat, takže ano. Např. bych kemp dělal tak, aby byl den před víkendem volno, protože někteří hráči bez většího odpočinku museli ihned do utkání. Naopak si myslím, že tři dny byly úplně skvělá časová dotace. Rozhodně bych se pak chtěl více zaměřit i na tréninky brankářů a pohybovou gramotnost. Mysleli jsme na to už před kempem, ale bohužel nám nevyšlo na kemp dostat všechny námi oslovené externisty kvůli jejich pracovnímu vytížení. To je pro nás ukazatel, že musíme vše připravovat ještě s větším předstihem. Rád bych ještě doplnil do kempu nějaké odborné přednášky pro starší hráče např. ohledně stravy. Menší bych tím nezatěžoval a udělal pro ně další zážitkový program. 

Obohatil kemp i tebe jako trenéra nebo si myslíš, že vše co na kempu zaznělo s hráči děláme a probíráme?
Já si myslím, že každého trenéra obohatí, když může poslouchat pohled na trénink od jiného trenéra a to i v případě, že dané téma řeší každý den. Nicméně, zde mohu potvrdit, že jsem se jednoznačně dozvěděl něco nového nebo jak to dělat jiným způsobem a také zde zazněli věci, které okrajově děláme, ale děláme je málo, a proto je skvělé slyšet jak je to důležité a musíme se na ně více zaměřit. To je např. práce s videem a individuální zpětnou vazbou nebo řešení detailů v provedení hráčů a vysvětlení proč co děláme. Zároveň si ale myslím, že spousty věcí, které na kempu zazněly, tak už od nás hráči slyšeli, ale někdy na to neklademe takový důraz a nebo se to rozprostře do delšího časového období. Zde bylo skvělé, že hráči měli vše ve třech dnech a byla to správná „nalejvárna“ a důležité je slyšet i pohled trenérů z jiných klubů. Nehledě na to, že kemp opět ukázal, že ve florbalovém prostředí je skvělá spolupráce mezi trenéry z různých klubů. Všichni mají zájem rozvíjet všechny hráče nehledě na to odkud jsou, i když jsme s některými pravidelnými soupeři.