Hodnocení sezóny Á-týmu a dorostenců pohledem Michala Hanzlíka

Sezóna již pro všechny týmy vrcholí a my jsme využili této příležitosti a vyzpovídali jsme Michala Hanzlíka ohledně píseckého Á-týmu a zabrousili jsme i do jeho mladší kategorie dorostenců. Níže si můžete přečíst jeho odpovědi na naše otázky. Tento týden vychází v píseckých postřehách podobný rozhovor s Michalem, kde se ho redakce PP zeptala na trošičku odlišné otázky. Týdeníky můžete koupit kdekoliv v trafice a ve vybraných prodejnách.

Ahoj Michale, máme pár týdnů od toho, co Á-tým vypadl v prvním kole play up s Šumperkem. Jak s odstupem času hodnotíš celý průběh série?
Těsně po sérii, tak i s odstupem času negativně. Jediné slušné utkání v sérii jsme odehráli v pořadí druhé utkání, kde jsme sahali po vyrovnání série. Tam bych řekl, že se celá série zlomila. Bohužel je nutno přiznat, že Šumperk byl v sérii komplexně lepším týmem a zaslouženě postoupil dál. Samozřejmě nechci znít jen kriticky, ale myslím si, že nelze postoupit, když hráči nedají do utkání naprosto vše. To správné nastavení mi tam chybělo a musíme to zlepšit do nové sezóny.

K možnosti postupu do Národní ligy vedla dlouhá cesta v základní části. Teď nás čeká celá cesta znovu. Bude podle tebe průběh sezóny těžší? Sáhnou podle tebe ostatní týmy po mladých juniorech, se kterými se budou snažit uhrát co nejlepší výsledky?
Myslím si, že co nejlepší výsledky bude chtít každý uhrát ať už se starším nebo omlazeným týmem a nikdo utkání před jeho začátkem vzdávat nebude. Jestli ale soupeři sáhnou po svých juniorech nedokáži posoudit. Bude také hodně záležet jak budou nové Divize nalosované. Je velmi pravděpodobné, že budeme mít v soutěži zhruba 5 nových/jiných týmů. Osobně bych si ale přál, aby průběh těžší byl. Skoro by se dalo říci, že poslední sezóny se přetahovala jen špička ligy a čekalo se kdo ztratí body s dolní polovinou tabulky. Potřebujeme co nejvíce těžkých utkání, abychom v případě dobrého umístění byli připraveni na play up.

Když už jsme nakousli téma s mladými juniory, konkrétně se bude jednat o hráče ročníku narození 2005. Má někdo z píseckých mladíků možnost probojovat se do sestavy Áčka?
Možnost mají všichni. Nikdo nemá zavřené dveře. Kluci už absolvovali předsezónní schůzku a už letní přípravu začínají s muži. Je na nich, jak se k tomu postaví a zda se dokáží do sestavy probojovat. Určitě dostanou během letní přípravy dostatek prostoru, aby mohli ukázat, že si místo v sestavě zaslouží. Nicméně mládí ani „stáří“ není výsada. Hrají hráči, kteří jsou pro tým nejvíce přínosní.

Tento rok již budou mít chlapi a dorostenci samostatné soustředění. Čtenářům bych rád vysvětlil, že doteď jezdily všechny kategorie na soustředění do Horní Stropnice, kterého se zúčastnily jak mládežnické kategorie, tak právě i chlapi. Můžeš nám prozradit kam se tento rok vydáte a co od toho očekáváš?
Chystáme se na týden do Rumburku, který se nachází v Českém Švýcarsku. Odloupnutí elitní složky od mládeže byla jen otázka času. Podobné změny bude klub muset řešit stále častěji tím jak rosteme. Nelze všechny hráče mít pohromadě a především každé kategorie potřebují zcela jiný přístup a zázemí. Zde chceme mladší hráče ještě více adaptovat ke starším hráčům a především budeme řešit herní nastavení týmu. Proto je společné týdenní soustřední ideální. Zároveň zde začne vznikat i kostra A týmu.

Tuto sezónu jsi vedl i dorostence. Kluci poprvé hráli celostátní ligu. Jak hodnotíš jejich působení?
Spíš pozitivně. Velké plus je, že jsme odehráli velké množství kvalitních utkání a dokázali hrát na přelomu druhého a prvního koše. Odehráli jsme několik opravdu skvělých utkání, kde hráči ukázali svojí kvalitu. Měli jsme i trošku hluší období, kde se nám tolik nedařilo, ale to ke sportu patří. Každopádně celkově bych hráče pochválil za přístup v sezóně. Omluvenek z tréninků či utkání bylo minimálně (pokud nepočítám povinné karantény) a opravdu poctivě pracovali.

Dorostenci po základní části nastoupili do play off, kde narazili na známého soupeře z Budějovic. V obou zápasech kluci dominovali a budějovické Štíry přejeli. V druhém kole narazili na Tatran Střešovice a zde kluci tvrdě narazili. Jak si tohle vysvětluješ?
Asi bych úplně nevolil slova, že jsme Štíry přejeli. Výsledek je někdy zavádějící. Štíři odehráli dobrá utkání, ale řekl bych, že jsme měli větší chuť po vítězství a byli jsme především efektivnější a důraznější v zakončení. Možná rozhodovala i větší individuální kvalita na jednotlivých postech, ale rozhodně to nebyla jednoduchá utkání. S Tatranem bych to viděl podobně jako utkání se Štíry, ale v opačném gardu. Tatran byl jednoznačně efektivnější v osobních soubojích a v zakončení. Naši kluci makali co to šlo, ale individuální kvalita byla na straně soupeře. Je třeba si to přiznat. Navíc bych řekl, že našim klukům ve druhém utkání došly síly, ale přes hrozivý výsledek bych náš výkon neviděl tak černě. Jen je třeba více zapracovat na proměňování šancí.

Kluci z dorostu nově začali chodit do píseckého PowerGymu, kde se jim věnuje Tomáš Kolínský. Jak si tuto novinku chválíš?
Se spoluprací jsem zatím moc spokojený. Kluky tréninky baví a na těch co na tréninky chodí pravidelně jsou znát i výsledky. Věřím, že se nám s Tomášem podaří domluvit spolupráci i do nadcházející sezóny.

Poslední otázka na závěr. Jací hráči z dorostu a mužů udělali za tebe od začátku sezóny největší posun?
Na tuto otázku asi nebudu konkrétněji odpovídat. Myslím si, že všichni pravidelně trénující hráči posun udělali. Myslím si, že se nikdo úplně nezasekl na místě, ale samozřejmě je posun vidět spíše na mladších hráčích, kde je přeci jen znát každá zápasová zkušenost.