Michal Hanzlík: „Osobně vnímám kategorii přípravky za velmi silné ročníky“

Po posledním turnaji přípravek jsme se rozhodli položit pár otázek našemu šéftrenérovi Michalovi Hanzlíkovi ohledně fungování přípravky. Jeho odpovědi si můžete přečíst níže.

O víkendu proběhl druhý ligový turnaj přípravek. Jak bys zhodnotil celkové působení této kategorie? 
Osobně vnímám kategorii přípravky za velmi silné ročníky. Máme zde řadu hráčů a hráček, které florbal a sport všeobecně baví, a to se pak odráží i na to, jak se projevují na hřišti. To, abychom pak hráče posouvali dál v jejich dovednostech je na nás na trenérech, ale dost nám to ulehčuje zápal našich svěřenců. Musím i pochválit docházku. Letos máme „plné“ tréninky a věřím, že je to odraz i toho, že hráči a hráčky chodí na tréninky rádi.

Letos máme přihlášené čtyři týmy. Nemáš strach, že by se týmy nenaplnily? 
Nejraději bych jich přihlásil ještě více…to už je pak ale složité z hlediska organizace. Nebojím se. Dětí máme dost na to, abychom všechny turnaje odehráli naprosto adekvátně co se týče počtů. Naopak pořádáme i další neligové turnaje, které bychom do budoucna chtěli organizovat pravidelněji a o víkendu jsem se i domlouval s trenéry ze Štírů, že bychom někdy rádi vyrazili na jejich OFL.

Na posledním turnaji si figuroval pouze jako dohled a pomoc nad ostatními trenéry. Ti jsou tvořeni převážně z mladých trenérů. Jak jsi s nimi spokojený? 
Pokud máme jiných trenérů dost, tak se snažím být právě spíš v roli „dohledu“ a pozorovatele, abych mohl sledovat trenéry při jejich práci a mohl jim pak dávat adekvátní zpětnou vazbu a posouval je, což je velmi důležité pro celý klub. Oni pak ví, že za mnou chodí v případě komplikací a pro rady, jak řešit neočekávané situace. Když ale vezmu v potaz, že o víkendu bylo třem našim trenérům 15let a méně, tak jsem spokojen. Vždy je na čem pracovat, ale už jen to, že mají zájem zde trávit čas a pracovat na rozvoji jejich nástupců je skvělé. Jsou i skvěle samostatní a během turnaje jsem neregistroval žádné komplikace a dokážou spousty situací řešit sami. Pochopitelně je pak otázka času než dosáhnout ještě větší trenérské kvality, ale tu by bez prostoru nikdy nezískali.

Všimli jsme si, že rodiče již po druhé zajistili na turnaji ovocný bar. Jsi za tuto formu spolupráce rád? Můžou rodiče ještě nějak pomoct týmu/klubu? 
Už v září jsme se bavili o tom, že by bylo fajn trochu znovu změnit formu „odměn“ na turnajích, a tak se navrhl ovocný bar, který jsme vídali už u jiných klubů. Poté už ani nevím, jak nás napadlo, že by bylo skvělé zapojit rodiče a každý by mohl přinést kousek ze své „zahrádky“ a tím tak vytvořili pestrý ovocně/zeleninový bar, který je pro všechny hráče k dispozici po celou dobu. Rodiče se okamžitě zapojili a výsledky byly fantastické a za to jim patří velké díky a věřím, že tato forma už zůstane pravidlem. Určitě ano, ale zároveň si myslím, že je to i na nás, abychom jim k tomu vytvářeli podmínky a trochu je „popostrčili“. Často podle mě totiž sami rodiče neví, kde by pomoci mohli, i když by rádi.  

Děkujeme Michalovi za poskytnutý rozhovor.